Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης 10, 19009 Ραφήνα
Τηλ: 22940-24355, Fax: 22940-26261, email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Ραφήνας, με πρωτοβουλία του δεκαπενταμελούς τους συμβουλίου αποφάσισαν φέτος τα Χριστούγεννα να πουν όχι στο πλαστικό και να δώσουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην πόλη που το καλοκαίρι βίωσε την τόσο καταστροφική πυρκαγιά. Αντί για ψεύτικα δέντρα και μη ανακυκλώσιμα στολίδια, 16 ελιές, μία για κάθε τμήμα, στόλισαν την είσοδο του σχολείου.

Η κίνηση αυτή είναι εμπνευσμένη από το έθιμο της Ειρεσιώνης.
Η Ειρεσιώνη, στην Αρχαία Ελλάδα, ήταν κλαδί αγριελιάς στολισμένο με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα κλπ). Αποτελούσε έκφραση ευχαριστίας για τη γονιμότητα του έτους που τελείωνε και παράκληση συνεχίσεως της γονιμότητας και ευφορίας του επόμενου έτους. Η Ειρεσιώνη ήταν αφιερωμένη στην Αθηνά, τον Απόλλωνα και τις Ώρες (Ευνομία, Ειρήνη, Δίκη).
Οι μαθητές του Γυμνασίου Ραφήνας στόλισαν τα δεντράκια με χάρτινα καραβάκια γεμάτα ευχές και μηνύματα. Την επόμενη εβδομάδα τα μικρά ελαιόδεντρα θα φυτευτούν από τα παιδιά σε περιοχή κοντά στον Άγιο Νικόλαο Ραφήνας, όπου έφτασε η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, μεταφέροντας μηνύματα ελπίδας για την αποκατάσταση της περιοχής και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Rating: /5 ( Votes)