Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης 10, 19009 Ραφήνα
Τηλ: 22940-24355, Fax: 22940-26261, email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Δράσεις του Σχολείου

48358564 2148856265375301 4602522722881241088 nΣτις 11/12 και 13/12 τα τμήματα της Α' Γυμνασίου επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του "δρω" στο πλαίσιο της ύλης του μαθήματος των Θρησκευτικών. Εκεί γνώρισαν την τέχνη του ψηφιδωτού και δημιούργησαν το δικό τους ψηφιδωτό. Επέλεξαν τις ψηφίδες τους, τις έκοψαν ,τις κόλλησαν ,τις κάλυψαν με ασβεστοκονίαμα. Αφού στέγνωσε το έργο τους αποκαλύφθηκε η δική τους δημιουργία "ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ".
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Read more...
mnimonio  Μνημόνιο Διαχείρισης Σεισμικού Κινδύνου-Νοέμβριος 2018
Το Γυμνάσιο Ραφήνας εκπόνησε μνημόνιο ενεργειών για την περίπτωση σεισμικου κινδύνου, το οποίο έχει αναφορές και σε περιπτώσεις πυρκαγιάς ή άλλων καταστροφών.
Το πλήρες κείμενο βρίσκεται εδώ. Read more...

Χρήσιμες επισημάνσεις για την ψυχοκοινωνική προσαρμογή παιδιών και εφήβων μετά από πυρκαγιά.

http://www.centerschoolpsych.psych.uoa.gr/images/Stirixi-twn-paidiwn-meta-apo-pyrkagies-Ergastirio-Sxolikis-Psychologias-NKUA.pdf

Κατευθύνσεις για τη συζήτηση στην τάξη επιστρέφοντας στο σχολείο μετά από την εμπειρία ενός καταστροφικού γεγονότος: Η περίπτωση της πυρκαγιάς.

Read more...

Με μια όμορφη κατασκευή που έφτιαξαν μαθητές και μαθήτριες της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου, συμμετέχουμε στον 20ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κατασκευής Ξύλινης Φωλιάς για Πουλιά που διοργανώνεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και τη συνδρομή της Ορνιθολογικής Εταιρείας.
18581938 10209198975713069 1836538050162015535 nΠαράλληλα τοποθετήσαμε στα δέντρα της αυλής μας ξύλινες φωλιές και αυτοσχέδιες ταϊστρες για τους φτερωτούς μας φίλους. 17021660 10208574404899189 6872568647851771063 n 

Read more...

dionysus

Ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδευτικές επισκέψεις του προγράμματος με θέμα την αρχαία τραγωδία και τα αρχαία θέατρα με την περιήγησή μας στα μνημεία της νότιας κλιτύος της Ακρόπολης. Πρώτη στάση μας το αρχαίο θέατρο του Διονύσου, κάτω από την Ακρόπολη. Πρόκειται για το σημαντικότερο θέατρο της αρχαιότητας αφού εκεί παρουσίασαν κατά τα Μεγάλα ή εν άστει Διονύσια τις τραγωδίες τους οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές.

Η λατρεία του Διονύσου εισήχθη στην Αττική από τον Πεισίστρατο και τους γιους του στο β΄μισό του 6ου αιώνα π.Χ. Εκείνη την εποχή ανεγέρθηκε στα ΝΑ της Ακρόπολης ο αρχαϊκός ναός του Διονύσου και λίγο βορειότερα διαμορφώθηκε κυκλικός χώρος για την τέλεση των λατρευτικών δρώμενων. Οι θεατές τα παρακολουθούσαν καθισμένοι στην πλαγιά του λόφου, όπου αργότερα τοποθετήθηκαν ξύλινα καθίσματα. Ο κυκλικός αυτός χώρος αποτέλεσε την ορχήστρα του μετέπειτα θεάτρου. Από τον κυκλικό χορό των λατρευτών του Διονύσου γεννήθηκε η τραγωδία.

Σταδιακά τα καθίσματα αντικαταστάθηκαν από λίθινα, κατασκευάστηκε η σκηνή, κλίμακες που διαιρούσαν το κοίλο σε κερκίδες και οριοθετήθηκαν οι πάροδοι. Το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών καταλοίπων του θεάτρου ανήκει στη μνημειακή  διαμόρφωση του θεάτρου από τον Λυκούργο, τον 4ο αιώνα π.Χ. Προσθήκες έγιναν κατά τους ελληνιστικούς και κυρίως κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, οπότε κατασκευάστηκε και νέα σκηνή, εντυπωσιακών διαστάσεων. Κατά  τους  χριστιανικούς χρόνους στο θέατρο ανεγέρθηκε παλαιοχριστιανική βασιλική.

Εντοπίσαμε το χώρο στα ανατολικά του θεάτρου, όπου ο Περικλής έχτισε το Ωδείο του στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ.  Σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς το σχέδιο του Ωδείου βασίστηκε σε αυτό της σκηνής του Ξέρξη και η σκεπή ήταν κατασκευασμένη με α ξύλα τα Περσικών πλοίων.
Στη συνέχεια περπατήσαμε κατά μήκος του αρχαίου Περιπάτου, περάσαμε από τα ερείπια του ναού του Ασκληπιού και της στοάς του Ευμένη για να καταλήξουμε στο Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού. Ήταν το τρίτο ωδείο της αρχαίας Αθήνας, μετά το ωδείο του Περικλή και το ωδείο του Αγρίππα στην αρχαία Αγορά (15π.Χ.) Οικοδομήθηκε το 2ο αι. μ.Χ από τον ευεργέτη Ηρώδη Αττικό, σε ανάμνηση της συζύγου του Ρήγιλλας, που πέθανε το 160μ.Χ.

Το Ωδείο με χωρητικότητα περίπου 5000 ατόμων ήταν στεγασμένο και προοριζόταν για μουσικούς αγώνες. Σε πρόσφατο δημοσίευμα μάλιστα της εφημερίδας «GlobeandMail» το θέατρο Ηρώδη του Αττικού κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως των κορυφαίων χώρων για ζωντανές παραστάσεις.
Συνεχίσαμε την περιήγησή μας μιλώντας για την οδό Τριπόδων και τα χορηγικά μνημεία. Ο θεσμός της χορηγίας ήταν μορφή έμμεσης τιμητικής φορολογίας καθώς οι χορηγοί αναλάμβαναν τα έξοδα των θεατρικών παραστάσεων. Οι νικητές αφιέρωναν τρίποδα τοποθετημένο σε περίοπτη θέση πάνω σε μαρμάρινες ναόσχημες κατασκευές, κατά μήκος της οδού των Τριπόδων.  Η επίσκεψή μας συμπεριέλαβε τα δύο σωζόμενα χορηγικά μνημεία της περιοχής, αυτό του Θρασύλλου, στο πίσω μέρος του θεάτρου του Διονύσου και αυτό του Λυσικράτη, στην Πλάκα. Το πρώτο μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό (Παναγία Σπηλιώτισσα). Το χορηγικό μνημείο του Λυσικράτη-γνωστό και ως Φανάρι του Διογένη-κορινθιακού ρυθμού, είναι διακοσμημένο στη ζωφόρο του με παραστάσεις από τις περιπέτειες του Διονύσου. Την εποχή της Τουρκοκρατίας  αγοράστηκε από τους καπουτσίνους μοναχούς και ενσωματώθηκε στη βιβλιοθήκη παρακείμενου μοναστηριού. Εκεί φιλοξενήθηκε ο Λόρδος Βύρων και έγραψε κάποια από τα γνωστά ποιήματά του.

Η όμορφη βόλτα μας τελείωσε στην Πλάκα, όπου χαλαρώσαμε και ξεκουραστήκαμε μετά από ένα γεμάτο  ανοιξιάτικο πρωινό! 

μνημείο  Λυσικράτη

περιήγηση

Αρχ. θέατρο Διονύσου

Ωδείο Ηρώδη Αττικού

Ναός του Ασκληπιού

Πλάκα

/6
Rating: /5 ( Votes)